Uni

Meie elus on pidevalt probleemid. Kuidas neisse rahulikult suhtuda ja kuidas oleks vähem probleeme ja mis teha, et mitte probleeme magamisse kaasa võtta?Meie une eest on vastutav unehormoon melatoniin. Uni jaotatakse sügavama ja kergema unefaasideks. Magades aju töötab, ta korrastab ja sorteerib olevat informatsiooni. Sügavamas unefaasis me enam und ei näe, kuid aju tegevus täielikult ei lakka. Südame töö on aeglustunud, samuti ka teiste organite töö. Uni on meie organismi puhkamine.

Mõtlemine

Me võtame päeva mured oma uneaega kaasa. Murettekitavad küsimused on päeva küsimused. Uinumisel on helged ja head mõtted need, mis panevad magama. Kindlasti on sul olemas ka head ja helged mõtted. Enne magama jäämist on hea värske õhk, aktiivne tegevus, meeldivad tegevused. Kaks tundi enne magama jäämist internetivabalt. Abi on paksudest kardinatest ja pimedast toast, jalutus enne magama minemist, mereõhk.

1.Une meditatsiooni: Keskenduda millelegi meeldivale – olgu selleks siis armastatud inimene, unelmate prints(ess), rahulik maastiku pilt jne. Fantaseerige positiivseid pilte ja tuleviku olukordi, püsige selles. Vähkremine küljelt küljele toimib vastupidi. Kui leida meeldiv poos ja mitte liigutada, siis saab verevool muutuda aeglasemaks ja aidata magama jääda. Esialgu on see ebamugav, kuid sellega harjub. Helidel on rahustav toime. Meeldiv muusika, heli, mis aitab uinuda. Tuntud uinutaja on ” Pink Noise.” Muusikaga tegelemine ja muusika kuulamine annab hea une.

2.Lugemine. Kui uni ikkagi ei tule, siis aitavad igavad kooliõpikud, need mis teid kooli aeg lugedes magama ajasid  (marksism, filosoofia, psühholoogia jne).

3.Tehnikaid veel:Magama minemine  kell 21.00 ja uni läheb ära keskööl, siis tegeleda aktiivselt mingi aeg või lugeda igavat raamatut ja minna taas magama mõne tunni pärast. See on veel üks võimalus, see on magamise teistmoodi tsükkel. Kõige parem magama jäämise aeg on tegelikult 21.00-22.00. Sama tehnikat saab kasutada ka kui öösel mingi nipiga uni ei tule, siis on hea proovida magamist teisel ajal ja olla aktiivne mõned tunnid kui uni ei tule. Öö inimesed magavad enamasti päeva aeg. Päeva tsükkel on aga elusolendeile loodud nii, et uni on parem öisel pimedal ajal. Talvel pimedat aega rohkem ja ka magamine pikem.

Närvisüsteem

Närvide lõõgastamine,tugevdamine. Tugevdamine aktiivse tegevuse-, meditatsiooni-, vee protseduuridega (külm vann, soe dušš, ujumine, saun), Soovitavalt päeva teisel poolel. Aktiivne tegevus,  nagu on seda sport ja raske füüsiline töö, aitab keha rütmid paika. Unetus ei ole siis enamasti probleem. Närvide tugevdamine ja mõtlemise korrastamine on omaette teema, kuid see seondub sageli ka unetusega. Lein, ootamatud elujuhtumid põhjustavad ka tugeva närvisüsteemiga inimesel ajutist unetust kuid mitte püsivat unetust.

Sõduri jutustatud lugu kuidas ta rivis marssides magas, kuna öösel olid lahingud. Sõda on midagi millest enamik midagi ei tea. Kas sõjas osalenul tugevamad närvid ja elumure ei ole magamatuse põhjus? Sellest inspireerituna  arendasin ka enesele “kerge magamise ühistranspordis”, kuna päevad olid väga töised ja une jaoks aega ei olnud. Mõju väga hea!

Meile kõigile mõjuvad elumured erinevalt. Kõikidel ei põhjusta need une kaotust. Küsimus on närvisüsteemi reageerimises, kuidas me võtame infot vastu ja reageerime sellele. On olemas mitmeid teraapia vorme närvide tugevdamiseks. Leitavad internetis. (vaata ka pt. Psüüholoogia ja haigused).https://kbmapteek.ee/stress-narvilisus-pinged-arevus-nervostrong/

 Professionaalne abi. Kognitiiv-käitumisteraapia. https://4kliinik.ee/psuhhoteraapia-keskus/kognitiiv-kaitumisteraapia-kkt/

 Magamist segav energeetika meie ümber.

Pidev lärm meie ümber – liiklus, lärmakad kaaslased, sassis ja segamini toad, mustus, tühjad ja kõledad ruumid, pahasoovlikud naabrid, klaasist seinad, avatud pinnad, peeglid, veesooned magamise kohtades, rahutu ümbrus. Internetist on võimalik leida küllaldaselt infot ruumi energeetika kohta: Feng-Shui raamatud, info küünalde ja taimedega puhastamiseSt ( https://extraslots.ru/et/materialy/kak-ochistit-kvartiru-ot-negativnoi-energii-blagovoniya-i-efirnye/). Unetust võib tekitada keegi teine inimene või ka loom. Suhted ja üksteise  mõistmine ei olegi kunagi lihtsad, vahel aitab vaid suhete katkestamine ja suhtlus distantsilt.

Abi kirjandus

  • 1.Feng -shui
  • 2.Eneseabi
  • 3.Psühholoogia
  • 4.Meditatsioon
  • Hingamistehnikad.

Teisi probleeme

1.Magamist segavad haigused, mis ei lase meil  täiselujõus aktiivsed olla, haigustele kaasnev valu. Kui uni on valust väga häiritud on valuvaigistist abi.

2.Liigne istuv eluviis. Kui meil on arvutitöö, on tasakaalusatmiseks füüsiline tegevus, sport, jalgrattasõit, rulluisutamine jne. Tööd on liiga palju ja ei ole aega füüsilisele tegevusele? Siis on probleem see, et tööd on liiga palju.

3.Söömine liiga hilisel ajal,  ülesöömine. Organism ei saa puhkesse minna, sest ta peab seedimisega tegelema.

4.Arvuti ja elektroonika kiirgus. Teadlased on kindlaks teinud, et elektromagnetlained jt. elektri seadmetest tingitud energiad võivad põhjustada unetust ja tervise probleeme. Tegemist on teatavat tüüpi võngetega, energiaga mis mõjuvad unele ebasoodsalt. Arvuti ja mobiilis olemise aega saab vähendada, kui tegeleda seal vaid vajaliku seotud tegevusega. Meedia- ja ajaviite-, arvutimängude vaatamise vähendamisest on abi. Lõõgastav tegevus meedia asemel looduses viibimine, raamatud, hobid jne.

Tuleb end võõrutada õhtusel ajal pidevast telefoni ja e-posti vaatamisest, mis hoiab aju pidevalt pinges, ehkki võib tunduda enese rahustamisena. «Aju ei puhka, sest tegeleb pideva ümberlülitumisega ühelt infokillult teisele. Ei saa end ka välja lülitada ega teha muid toredaid asju.» Puhkamine on aga Laanetu sõnutsi parim moodus vältida stressi ja läbipõlemist.https://www.confido.ee/unetus-unehaired-mis-neid-pohjustavad/

5.Ületöötamine. Töö tegemine töö aeg ja normaalne une aeg. Väikesed lapsed ja rinnaga toitmine on töö nagu iga teine. Laste kasvatamine on ühistöö. Kui abistajat ei ole, on hea kui saab magada koos lapsega. Lapsed magavad päeva aeg ja võivad öösel olla ärkvel.

Unenägu. 

Õudukate unenäod. Midagi on meie elus, mis vajab lahendamist ja korrastamist. On see siis elus olnud kohutav, mis meid kummitab või ohud, mis meid ümbritsevad. Alateadvus annab märku, et midagi on korrast ära. Aitab psühholoog, teraapiad, hea sõber, kirjandus.

7.Uneapnoe. Pehmed koed suruvad vereringele. Kõrgem padi, magamise asendi muutmine, professionaalne abi kliinikutes. https://heauni.ee/lugemist/uneapnoe-ravi-meetodid-ja-kuidas-haigust-ara-tunda/

Ravimid ja teed:

  1. Nurmenukk. 1tl troogi, 150 g kuuma vett, 10 min tõmbuda. Juua 1t enne uinumist Aitab vaimse üleväsimuse korral.
  2. Piparmünt (ületöötamine)
  3. Palderjan (ärevushäire, närviline olek)
  4. Mg- magneesium. Paki peal olev kogus õhtul.
  5. Humal
  6. Salvei, lavendel, ristik. maasikalehed Marjade segud (mustikas, kirss, maasikas, jõhvikas).
  7. Kuum kakao.
  8. Melatoniini sisaldavad kapslid. “Good Sleep” jt.
  9. “Nervostrong” tabletid. (saadaval apteegis)
Be happy!

Leave a Comment